DE PERRO CORTES
Een sierlijke wolk van witte zijde

Uit de donkere oogjes van de Maltezer spreekt intelligentie. Dit gezelschapshondje is vriendelijk, aanhankelijk, slim en speels. Hij hecht zich zeer aan de baas, is waaks en beschikt over een groot aanpassingsvermogen. De Maltezer voelt zich dan ook in verschillende omstandigheden thuis en is, mede door zijn handzame formaat, voor veel mensen makkelijk te houden en een fijn kameraadje.

 

- Deze "sneeuwwitte zijdewolk" is schitterend, mits een goede verzorging. Door de delicate witte kleur, lengte en overvloed van zijn manteltje vraagt de Maltezer toch wel enige bereidwilligheid van zijn baasje.

 

- De vachtverzorging van de Maltezer is zeker geen sinecure maar weet wel dat u met grenzeloze liefde en vriendschap hiervoor beloond wordt!

 

- Als pup dient hij dan ook elke dag geborsteld en gekamd te worden wil u niet dat dit klein bolletje wol in een klittenballetje verandert.Voorkomen is beter dan genezen en hij went er meteen goed aan.

 

- U behandelt de puppyvacht zoals een volwassen exemplaar.

 

- Op het lichaam borstelt u het haar laag voor laag heel voorzichtig uit want deze is teer en broos. Daarna loopt u het haar met de kam na op eventuele knopen of klitten. Dit met speciale aandacht voor oksels en staart. Deze pluizen we voorzichtig met de vingers uit.

 

- Een goede ontwarrende spray ter zijde is hulpzaam.

 

Nu borstelt u hoofd en snuit met kleine borstel en fijne kam, dit om te voorkomen dat de ogen geraakt worden. De hoofdharen kunnen met een elastiekje samengebonden worden of u kan een pony laten knippen als u dit verkiest.

 

- Om traanstrepen te voorkomen dienen de oogjes dagelijks met fysiologisch water gereinigd te worden. Het korte haar kan bij een pup in de ogen prikken daarom tranen deze veelal. Een beetje vaseline in de ooghoeken wrijven helpt de haartjes 'kleven'.

 

 

Jammer genoeg is niet elke Maltezer zo'n glanzend manteltje toebedeeld of kiest menig eigenaar voor de opgeknipte versie.

Dit houdt echter niet in dat de dagelijkse borstelbeurt mag weggelaten worden, u bent enkel sneller klaar!

In beider geval is een regelmatig bezoek aan het trimsalon een vereiste. De professionele hand wast en föhnt hier deskundig de vacht maar eveneens worden de haartjes uit de oortjes geplukt, de oogjes verzorgt, de tandjes gepoetst en de haartjes op de voetzooltjes kortgeknipt.